Postanowiliśmy z J, oczytawszy się o slow foodzie, że w tym sezonie wiosennym ( a i być może letnim itd ) jemy głównie, albo tylko to, co urosło / zostało wyprodukowane w naszej wrocławskiej okolicy lub zostało wytworzone przez nas (chleb, tortille, pasztety, pasty do chleba, ciasta, etc).

Jestem bardzo ciekawa, jak trudny będzie ten projekt oraz jak tani / drogi się okaże… Jestem na etapie przygotowań: tworzenie listy towarów „niezbędnych”, jak mąka i miód i sól, etc, które można kupić polskie i może nawet eko oraz wyszukiwania dostarczycieli jak najbardziej local warzyw, owoców, może tez nabiału i jaj… będę meldować.

Tymczasem pierwszy zakup zapasów zrobiłam na wrocławskiej Hali Targowej, skrupulatnie wypytując, czy są polskie i wybierając te, które noszą na sobie ślady prawdziwej ziemii : )

Zestaw 1:
image
świeży szpinak 1 kg, 2 pęczki botwiny, rzodkiewki, kilka lasek rabarbaru, koperek, 2 paczki szparagów.

z tego powstało / powstanie:

– CHŁODNIK dla 2 osób na 2 dni
– SZPARAGI GOTOWANE Z MASŁEM
– WKŁAD DO ŻYTNICH TORTILLI (bento lunch 1: tortille ze świeżym szpinakiem, rzodkiewka, radamerem i hummusem / przepis na same placki we wpisie Come back bento)
image
– SAŁATKA SZPINAKOWO – BOTWINKOWA Z ARBUZEM I TRUSKAWKAMI (bento lunch 2)
– MARCHEWKOWO – OWSIANE MUFFINY I MINI-MUFFINKI Z RABARBAREM
– DUSZONY SZPINAK DO MAKARONU LUB KUS-KUSU

suma: 4 obiady, 2 bento-lunche, 1 deser dwudniowy
koszt z dodatkami (mąką, etc) – około 50 PLN, same warzywa 30 PLN

Jak to zrobić?
Chłodnik – cud
image
buraczki z botwiny 6 sztuk
1 peczek liści botwinowych
pół peczka koperku
pół peczka rzodkiewki
jogurt sojowy 200 ml
sól, pieprz i czosnek

buraczki zatrzeć na grubej tarce ze skórą i gotować w 2 szklankach wody. gdy będą miękkie, dodać posiekane liście botwiny i gotować jeszcze 5 minut. wystudzic i dodać jogurt oraz posiekane rzodkiewki, koper i przyprawy.
schłodzić i już : )

muffiny owsiano-marchewkowe z rabarbarem
image

200 g otrebow owsianych
1 drobno starta marchewka
200 ml jogurtu naturalnego sojowego
1/4 szklanki miodu
2 jajka
rabarbar

składniki wymierzać, dodać ubita piane z białek, włożyć do foremek z silikonu, udekorowac rabarbarem i piec na 160stopni ok 35 minut.

jutro cd: sałatka i kolejne pomysły …

Advertisements