Uch niestety moja rzeczywistosc ostatnio tak nabrała tempa, że zarówno na gotowanie, jak i na pisanie na blogu mam za mało czasu. Ale walczę 😉 dziś rekordowa obsuwka -post obiecanych we wtorek… Sorry:(

Kolejny tydzień realizacji założeń slow food i kolejne powody do radości. Fajne jest nie planować z góry co się przyrządzi tylko spontanicznie składać potrawy z tego, co w danym momencie jest. Również zakupy są prostsze – kiedyś jezdzilam jak szalona do nawet 4 sklepów po zaplanowane do gotowania rzeczy. Dziś raz w tygodniu przywoze zapasy z targu (Hala Targowa we Wrocławiu) plus raz na tydzień / dwa jadę po większe zakupy jedzenia przechowywujacego się (mąki, mleko sojowe, jajka, bakalie, etc)- tu polecam zrobić sobie stała listę, bo te produkty są potrzebne zawsze. Z zapasami warzywno-owocowymi najlepiej postępować tak, by w pierwszej kolejności przetworzyć / zjeść to, co najszybciej się psuje. Niby myśl banalna, a można ją przegapić i po 5 dniach zastać w lodówce niemiłą niespodziankę…

Kotlety z kalafiora

image

1 większy kalafior
kostka sera feta lub 20 dkg koziego twarogu
pół szklanki razowego kus-kus
2 jajka
sól, pieprz, sos sojowy, curry
trochę tartej bułki
Kalafior gotuję na parze i gdy będzie miękki, rozdrabniam go widelcem. kus-kus zalewam na chwilę wrzatkiem i wraz z pokrojonym serem mieszam z kalafiorem, jajkami i przyprawami. Z masy formuję nieduże kotlety i smaze je na maśle. Pysznie smakują z sałatka ze szpinaku:)

Muszle że szpinakiem
image
image

Zawsze chciałam je zrobić i wreszcie. Są pyszne nawet na zimno.
Szpinak duszę z oliwą z oliwek, solą i roquefortem oraz parmezanem. Wystudzonym farszem faszeruje ugotowany al dente makaron. Można też zapiec w piekarniku w naczyniu zaroodpornym – wersja na ciepło.

Ciasto czekoladowe z truskawkami i rabarbarem
image
0,5 szklanki razowej mąki pszennej
0,5 szklanki maczki chleba świetojanskiego (karob)
3 jajka
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki brązowego cukru
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki kakao
4 łyżki wody

Cukier, kakao, czekoladę, margarynę i wodę rozpuszczam na gazie na jednolita masę. Po ostudzeniu dodaje do niej żółtka jaj, dokładnie mieszam aż stanie się aksamitna.
Całą masę wlewam do mąki, mieszam i na koniec dodaje ubita piane z białek.
Na wierzch ukladam pokojowe truskawki i rabarbar.
Pieke około 50 minut.

Advertisements