Od zamkniecia KLUBU-MUZEUM minęły 2 tygodnie a nasze życie wraca na swoje tory. Nasza lodówka i kuchnia przeżywają renesans domowego gotowania i wszystko przyjemnie zwalnia. Do tego lato, długie dni i wysyp polskich warzyw i owoców. Mogłabym tak cały rok ; )

Dziś przedstawiam mój ukochany chłodnik z pomidorów, cukinii i ogórka…
image

4 duże pomidory zmiel w blenderze
1 cukinię zetrzyj na tarce lub w robocie i wrzuć do pomidorów
Posòl i dodaj pieprz
Przecier z pomidorów z cukiniowa wkładką zagotuj (2 minuty) i ostudz
Zetrzyj na tarce / w robocie 3 ogórki i świeżą bazylię i dodaj do ostudzonej bazy wraz z dużym kubkiem sojowego jogurtu naturalnego (lub śmietany)
Zamieszaj i odstaw
Do smaku doprawiamy po min 2godzinach
I tak najlepiej przegryza się na drugi dzień 😉

image

Sałatki najlepsze na ciepło 😉 polska rucola, sałata, pomidory oraz prażone pestki dyni i bio-parmezan. Wszystko doprawione oliwą, balsamico i sokiem z cytryny…

image

I jeszcze wczorajsze lunch bento… Moje nowe odkrycie slodyczowe: „bez E”… Yummy!

image

I misie na kanapkach z tofu i rucola 😉

image

Reklamy