Tagi

, , ,

Kochani i Kochane !
Mam nadzieję że te świąteczne dni przyniosą Wam radość i slow time ! Życzę tego szczególnie tym z Was, których świąteczna spina nie oszczędziła w tym roku… już za kilka godzin będzie po wszystkim , jedzenie podane , prezenty wręczone i luuuuz : )

Dla nas, ponieważ nasz światopogląd nie wynika z żadnej tradycji religijnej, święta są czasem dla bliskich i z bliskimi. Bardzo lubię tradycyjne przygotowywanie naszych zwyczajowych potraw i to, że jest okazja spędzenia czasu z ludźmi którzy na codzień są daleko stąd : )

Nawiązując do tradycji …. znacie takie danie ? U mnie w domu jest równie ważnym uzupełnieniem barszczu, jak uszka…

image

Nazywa się kulebiak i jest drożdżową roladą na słono z kapustą i grzybami… czasem zimą robimy go nawet bez świąt , bo jest wyśmienity !!!

Przepis na 2 sztuki (bo zniknięcia jednej nie zauważycie nawet 😉 )
1/2 kg mąki pszennej
100 g drożdży
Szklanka kwaśnej śmietany
200 g margaryny
1 jajko
Sól

Oraz farsz z 1 kg kiszonej kapusty i 200g grzybów z przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie , kminek). Wszystko dusimy razem ok godziny.

Drożdże rozrobić w śmietanie, margarynę rozpuścić na gazie i ostudzić, wymieszać z mąka, jajkiem i solą. Wyrobić elastyczne ciasto i zostawić na kwadrans w cieple do podrośnięcia.
W tym czasie odcedzić na sitku farsz.

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na cienkie placki i rozłożyć na nich równą warstwę suchego farszu zachowując ok 2 cm wolne od każdej krawędzi. Zwinąć 2 ścisłe rolady , delikatnie przełożyć na papier do pieczenia i włożyć do kreskówek. Wierzch posmarować białkiem z jajka i ew posypać kminkiem.
Piec ok godziny w 200 stopniach.

Kroić na kromki jak chleb i podawać na ciepło lub zimno : )

Smakowitych świąt!

Reklamy