Tagi

, ,

Jesienią świetnie jest zacząć dzień od czegoś ciepłego. Moja mama zapiekała nam jabłka z ryżem i cynamonem na desery więc takie śniadanie kojarzy mi się z domem rodzinnym i podsyca jesienną nutkę melancholii…

image

2 woreczki lub 200 gram pełnoziarnistego ryżu ugotowanego na sypko
1 duże obrane jabłko
Pół szklanki daktyli drobno pokrojonych
Pół szklanki malin
Szklanka mleka roślinnego (polecam ryżowe lub orzechowe)
Laska wanilii
3 łyżki miodu
Łyżeczka cynamonu

Jabłko kroimy na cieniutkie plasterki i na dnie naczynia ceramicznego układamy warstwę, na którą wysypujemy ryż i daktyle. Nakrywamy drugą warstwą jabłek i na wierzchu dekorujemy malinami.
Do szklanki mleka roślinnego dodajemy drobno posiekaną wanilię, cynamon, miód i dokładnie mieszamy. Zalewamy miksturą zapiekankę i wstawiamy do piekarnika na 20-30 min na 180 st. Wyjmujemy gdy górne jabłka będą miękkie.
image

Wersja foto „po upieczeniu” nie była możliwa…. śniadanie znikło w kilka minut : )
Bon apetit!

Reklamy