Dziś rano rozpanoszył się na moim podniebieniu i podbił serce me….
Budyń z marchewki ♥

image

Przepis na 2 filiżanki / wersja Thermomiksowa (plus analogowa w nawiasie)

1,5 szklanki mleka migdałowego / u mnie homemade, więc bez dodatków cukru i konserwantów
2 średniej wielkości marchewki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Łyżeczka sproszkowanej wanilii lub 1/2 laski wanilii
Oraz do podania:
2 łyżki prażonych wiórek kokosowych
kilka jagód
… lub co chcecie

Marchewki myję i rozdrabniam 5sek/obr 5 (trę na tarce o grubych oczkach)

Dodaję szklankę mleka migdałowego i sproszkowaną wanilię lub miąższ z połowy waniliowej laski gotuję 20min/100st/obr 1 ( gotuję na małym gazie pod przykryciem 20min mieszając co jakiś czas)

W międzyczasie w pół szklanki mleka migdałowego rozpuszczam 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i po 19 min wlewam do gotujacej się marchewki -Thermomiks dalej miesza, na koniec miksuję wszystko razem już bez podgrzewania 30sek/ obr 4-> 6
(bez Thermomiksa najpierw blendujemy blenderem ręcznym marchew z mlekiem na gładką masę,  a później nieustannie mieszając i podgrzewając dodajemy mleko wymieszane z mąką i mieszamy do uzyskania budyniowej konsystencji)

Dekorujemy czym chcemy : )
Smacznego!

Advertisements